Ongewenste gist in de wijngaard en wijnmakerij: Brettanomyces
(bron FAWBG, auteur: Ton Lauret)
Iedereen die zelf wijn maakt kent de basisregels:
• Gebruik goed gereedschap
• Werk zuiver
• Gebruik enzymen en goede gist
• Meet
• Houd een logboek bij.
Het kan niet genoeg worden benadrukt dat hygiënisch werken noodzakelijk is. Vanaf het begin tot het einde van het wijnmaakproces is een optimale en bacterievrije zuiverheid een voorwaarde om een goed product te maken.Een goede hygiëne bevordert het gistingsproces, het klaringsproces en bovendien de houdbaarheid van uw wijn. Wie niet hygiënisch werkt kan eigenlijk geen goede zuivere wijn maken.
Het woord ’hygiëne’ omvat twee begrippen:
• reinigen
• steriliseren.
- Details
Champagnekurk knalt met 40 km per uur
(bron: Winetasting)
Onderzoekers van de technische universiteit van Clausthal in Duitsland hebben een antwoord gegeven op wat we tijdens deze feestdagen allemaal willen weten. Ze ontdekten hoe snel een champagnekurk kan vliegen bij het ontkurken: 40 kilometer per uur voor een goed geschudde fles.
- Details
Chinezen laten jonge wijn in een minuutje rijpen
(bron Elsevier, auteur Robbert de Witt)
Rode wijn twintig jaar laten rijpen om zo een mooie vintage te krijgen? Niet meer nodig, zeggen Chinese wetenschappers, gewoon 600 volt door de wijn laten gaan.Normaal gesproken duurt het minimaal een half jaar voordat de meeste wijnen kunnen worden gedronken. Bepaalde rode wijnen komen pas na twintig jaar op het vat te hebben gelegen het beste tot hun recht.Tijdens het rijpen komt jonge wijn in aanraking met zuurstof.
- Details
Wijnfles tegen het licht gehouden
(bron: Intermediair)
Onderzoekers van het Centre National de la Recherche Scientifique in Bordeaux hebben een methode ontwikkeld om wijnflessen te dateren en bij benadering vast te stellen waar de fles werd geproduceerd.Ze doen dat door de fles bloot te stellen aan een ionenbombardement. Het centrum deed dat op verzoek van de Antique Wine Company in London. Deze firma handelt naast eigentijdse wijnen ook in oude wijnen van grote kwaliteit. Heel dure wijnen dus: flessen van tussen vijftienhonderd en vijfduizend euro gaan er dagelijks de deur uit.
- Details
Wijn bevat teveel zware metalen
(bron: FAWBG, met dank aan Tinus Notermans)
Metaalionen zoals koper en ijzer zijn belangrijke onderdelen van de voeding. Veel soorten voedsel zijn onderzocht met betrekking tot hun bijdrage aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, maar ook om een overdosis ervan te voorkomen. Met name bij zware metalen wordt vaak gelet op de mogelijke overdosis.
- Details