Boek over Griekse wijn
Een wijnland dat het vandaag de dag niet gemakkelijk heeft, is Griekenland. Het kan dus wel een beetje reclame gebruiken, te meer daar het verbluffend mooie, veelal hoogst originele wijnen produceert. Maar wie kent ze eigenlijk?
Boeken over Griekse wijn waren er tot nog toe ook nauwelijks en al helemaal niet in het Nederlands. Daar is nu verandering in gekomen. Een sympathieke kennismaking met het wijnland Griekenland biedt Druiven en droesem, geschreven door journaliste en Griekenlandfan Frederiek Lommen.
Het aardige van haar boek is dat het niet alleen maar over Griekse wijnen en wijnbouw gaat, maar dat het ook een onderhoudend verslag geworden is van haar rondreis door Griekenland. Een land waarover ook wel eens wat positiefs gezegd mag worden.
- Details
- Geschreven door: Nieuwsbrief WIC
Boek over de Bourgogne
Bourgognekenner Gert Crum publiceerde het tweede deel van zijn Handboek voor de Bourgogneliefhebber. Na de Côte d´Or in het eerste deel is het nu de beurt aan de zuidelijke districten Chalonnais en Mâconnais.
De auteur beschrijft ze met aanstekelijk enthousiasme. En daarvoor zijn ten minste twee goede redenen te noemen: het aantrekkelijke landschap van met name de Mâconnais en de enorme vooruitgang in kwaliteit van de wijnen uit deze wat minder bekende gedeeltes van de Bourgogne.
- Details
- Geschreven door: Nieuwsbrief WIC
Hoe Pinot Gris aan de naam Ruländer kwam
Pinot Gris wordt in Duitstalige wijngebieden tegenwoordig bijna altijd Grauer Burgunder of Grauburgunder genoemd. Een duidelijke verwijzing naar het oorspronkelijke gebied van herkomst, de Bourgogne. Tot voor kort was hij in Duitsland beter bekend als Ruländer.
De historie van die benaming gaat precies driehonderd jaar terug tot 1711. In dat jaar ontdekte koopman Johann Seger Ruland uit Speyer (Pfalz) de tot dan toe obscure druif in een twee jaar eerder door hem aangekochte, verwilderde wijngaard. De stokken gaven in het uitstekende jaar 1711 zo´n goede wijn, dat Ruland er een enthousiast teler en promotor van werd. Vandaar dat zijn naam ermee verbonden raakte.
Omdat Ruländer in de 20e eeuw vooral synoniem geworden was met zoetige wijnen van dubieuze kwaliteit, heeft hij het moeten afleggen tegen Grauburgunder. Die wordt in Duitsland vrijwel altijd volledig droog gevinifieerd.
- Details
- Geschreven door: Nieuwsbrief WIC
Snobisme leidt tot comeback kurk
(Bron: Food Magazine; juli/augustus-2011)
De opmars van plastic kurken en draaidoppen is gestopt. Het Franse Auchan en het Britse Sainsbury`s zijn voor hun huismerkwijnen weer overgestapt op de traditionele kurk. Dit besluit past bij een ommekeer die in 2010 is ingezet.
Experts gaven tijdens de recente Vinexpo in Bordeaux twee verklaringen voor deze ommekeer: de verbetering van de productietechniek, waardoor bij het kurken van flessen steeds minder wijn verpest wordt, maar met name ook de snobfactor. "Klanten over de hele wereld denken dat flessen met een echte kurk ook betere wijnen bevatten. Je kunt meer verkopen en tegen een hogere prijs", aldus een expert.
- Details
- Geschreven door: Artikelenservice FAWBG
Opleiding tot FAWBG wijnkeurmeester
Bij voldoende belangstelling wordt in 2011/2012 weer een opleiding tot wijnkeurmeester georganiseerd. In Zeeland en de regio Nijmegen bestaat hiervoor al de nodige interesse. De federatie zou het fijn vinden als ook in het westen en midden van het land het wijnkeurmeestersbestand wordt uitgebreid.
Afhankelijk van het aantal aanmeldingen dat we in de loop van 2011 ontvangen, kunnen we plannen gaan maken m.b.t. de cursuslocatie(s) etcetera. Aanstaande wijnkeurmeesters moeten, om de opleiding met succes te kunnen volgen, wel beschikken over de nodige theoretische kennis en praktische ervaring in het wijnmaken. Bovendien moeten zij bereid zijn om ook elders in het land te gaan keuren.
Mobiliteit is een voorwaarde hiervoor, omdat keuringen bi
- Details
- Geschreven door: Artikelenservice FAWBG