Bronckhorster Rosé.De Wijnkeuring der Lage Landen is de nieuwe naam van de Nationale Wijnkeuring. Op 24 september is de uitslag bekend gemaakt. Een flink aantal van de in totaal 43 medailles ging naar Gelderse wijngaarden.

De naamswijziging heeft er mee te maken dat ook wijngaardeniers uit België, Luxemburg en Duitsland meedoen. In totaal werden 3 gouden medailles uitgereikt, die gingen alle drie naar Duitse wijnen.
Van de 14 zilveren gingen er 2 naar wijnboerderij Heekenbroek in Drempt:  (Rosé Droog, Cabernet Cortis Cabernet Noir) en Johanniter 2012 (Wit Droog met restsuiker, Johanniter).


Job en Neeltje Huisman scoorden samen met Wijnhoeve de Veluwe uit Otterlo, die ook 2 keer zilver won, het best van alle Nederlandse wijngaarden.
Wijngoed Montferland had prijs bij 5 inzendingen: 1 keer zilver en 4 keer brons. Ook goed scoorden Wijngoed Montferland (1 x zilver, 4 x brons), Wijngaard Slingegorst Groenlo (1 x zilver, 3 x brons), Wijngaard Hesselink Winterswijk (1 x zilver, 2 x brons) en Winrgaard de Oogsthoek Zelhem ( 1 x zilver).
In totaal werden 157 wijnen gekeurd. Dat leverde 26 keer brons, 14 keer zilver en 2 keer goud op.

Op het weblog van het Wijninstiituut (http://bit.ly/1b8zsVC) ziet Ingrid Larmoyeur de opmars van witte wijn met een restzoetje.
Wat me opvalt bij de winnaars is dat er veel wit is, veel wat zoeter wit ook. Dat viel me tijdens de keuring ook al op. Met wat restzoet is Nederwijn toch wat aangenamer! Mousserend scoort goed en rood blijft moeizaam, zeker met de lastige jaargangen die achter ons liggen.

Nog een commentaar, van een van de juryleden op het weblog Vinissima
(http://bit.ly/1euZItK):

Wit was aardig, rosé acceptabel, de bubbels wit hebben erg veel zuren en de rosébubbels zijn redelijk. Rood vind ik nog steeds het lastigste en dat is door de jaren heen nauwelijks veranderd. Heel erg onrijp, vegetaal. Soms ronduit drogend, soms medicinaal. En het hout mag naar mijn smaak nog voorzichtiger gebruikt worden.
Ik blijf me afvragen waarom je hier niet gewoon wit produceert! Maar met de klimaatopwarming komt het in de toekomst best allemaal goed…