Druivenziektes fraai in beeld
Met plezier bladeren we altijd De Wijngaard door, het vakblad voor de Nederlandse wijnbouw. Interessante nieuwtjes geven we middels Arnolts Nieuws graag aan u door. Dit keer was er een serie foto´s opgenomen waarop heel duidelijk te zien is wat er met een druif gebeurt wanneer een ziekte toeslaat.Aangezien nogal wat gildeleden de druif gebruiken als belangrijkste grondstof voor de eigen wijnproduktie een interessante bijdrage.
- Details
Ongewenste gist in de wijngaard en wijnmakerij: Brettanomyces
(bron FAWBG, auteur: Ton Lauret)Iedereen die zelf wijn maakt kent de basisregels:
• Gebruik goed gereedschap
• Werk zuiver
• Gebruik enzymen en goede gist
• Meet
• Houd een logboek bij.
Het kan niet genoeg worden benadrukt dat hygiënisch werken noodzakelijk is. Vanaf het begin tot het einde van het wijnmaakproces is een optimale en bacterievrije zuiverheid een voorwaarde om een goed product te maken.Een goede hygiëne bevordert het gistingsproces, het klaringsproces en bovendien de houdbaarheid van uw wijn. Wie niet hygiënisch werkt kan eigenlijk geen goede zuivere wijn maken.
Het woord ’hygiëne’ omvat twee begrippen:
• reinigen
• steriliseren.
- Details
Pagina 60 van 66