Wijn klaren met agar-agar
We hebben het al eens vaker over agar-agar gehad als middel om wijn te klaren. Ik heb er zulke goede ervaringen mee dat ik het toch nog eens wat uitgebreider wil bespreken.
Wijn wordt vaak uit zichzelf helder als de gisting afgelopen is. Er worden dan geen gasbelletjes meer geproduceerd, de vloeistof komt tot rust, en zwevende deeltjes kunnen gaan bezinken.
Soms doen ze dat niet, of niet volledig; dit is het geval als de deeltjes heel klein zijn, zo klein dat ze door de beweging van de moleculen in de wijn (water en alcohol, even simpel gezegd) meebewegen en daardoor niet de gelegenheid krijgen te zinken.
- Gegevens
- Geschreven door: Dirk Kranendonk
Wijngilde Arnolt van Gelre proostte op 34ste verjaardag van het Gilde
Traditioneel vierden de leden van Amateurwijnmakersgilde Arnolt van Gelre de verjaardag van het gilde met een etenje. De novemberbijeenkomst wordt daarvoor verschoven naar de zaterdagavond, dit jaar was dat op 4 november. Na binnenkomst kon op de verjaardag worden geklonken met een glaasje bubbels.
- Gegevens
- Geschreven door: Gerard
Pagina 6 van 68