Bestuur  

Bestuur

Voorzitter
Mw F J.H.Steketee
Het Eiland 11, 7231 NV Warnsveld. 0575-521248
inesteketee@hotmail.com

Secretaris
D. Kranendonk
Van Essenstraat 52, 7203DM Zutphen. 0575-526736
dirkkranendonk1@gmail.com

Penningmeester
E. de Bie
de Cloese 93, 7339 CM Ugchelen. 055-5425804
e.j.de.bie@kpnmail.nl

S. Dangremond
De Gaikhorst 179, 7231 NK Warnsveld. 0575-526574
s.dangremond@kpnmail.nl

Web
G. Menting | Blankeboom Tekst
Broekstraat 39, 6999 DJ Hummelo. 0314 381305
gerard@blankeboom.net

Cursusleider
Mw.F J.H.Steketee

Contributie
De contributie bedraagt € 50 per jaar. Overmaken op NL46INGB0005545167 t.n.v. Amateur wijnmakersgilde Arnolt van Gelre.

Lokatie
Kolenstraat 27 b in Zutphen. Gildeavond in principe iedere eerste vrijdag van de maand, 20 uur. Zie voor de laatste info de agenda.

Internet

www.wijngildearnoltvangelre.nl

   

(door Anton Keetels, bron FAWBG)

Altijd is er bij onze vereniging (Het Waterslot, Tilburg) op de keuring een discussie over droog, medium of zoet. De onderstaande tabellen worden daarvoor gebruikt.

globale verhouding zoet, zuur, alcohol en tannine in de wijnklassen

kleur

droog

medium

zoet

zoet (suiker)

0 - 10g/l

10 - 30g/l

> 30g/l

(wijnsteen)zuur

wit en rosé

6 – 8 g/l

6 – 9 g/l

5 – 7 g/l

(wijnsteen)zuur

rood

5 – 6 g/l

5 – 7 g/l

5 – 7 g/l

alcoholgehalte

9 – 14 vol.%

9 – 14 vol.%

> 13 vol.%

tannine

0,1 – 0,4 g/l

0,4 – 2 g/l

2 – 4 g/l

Globaal kan voor de bepaling of een wijn droog, medium of zoet is, de onderstaande tabel worden gebruikt.

Bij een liter wijn met als aanwezige hoeveelheid zuur 6 g wijnsteenzuur, 2 g tannine en 3 g geur-, kleur-, en smaakstoffen dan geldt, gerelateerd aan het alcoholpercentage de volgende dichtheden als bovengrens voor de classificatie van de wijn als droog of medium.

alcoholgehalte vol.%   bovengrens droog    bovengrens medium

8      droog         996,0      medium         1.003,5      zoet

8,5                    995,5                          1.003,0

9,0                    995,0                          1.002,5

9,5                    994,5                          1.002,0

10,0                    994,0                          1.001,5

10,5                    993,5                          1.001,0

11,0                    993,0                          1.000,5

11,5                    992,5                          1.000,0

12,0                    992,0                             999,5

12,5                    991,5                             999,0

13,0                    991,0                             998,5

13,5                    990,5                             998,0

14,0                    990,0                             997,5

14,5                    989,5                             997,0

15,0                    989,0                             996,5

Om te kijken of de tabellen goed zijn ben ik maar eens gaan rekenen.

We nemen een droge witte wijn zoals aangegeven in  de bovenste tabel van 11 vol% alcohol  en per liter 7 gram zuur, minder dan 10 gram suiker, 3 gram kleur- en smaakstoffen en 2 g tannine bij 20°C. Volgens de  tabel hiervoor is dan de dichtheid minder dan 993.

Als we 1 kg suiker oplossen in 1 liter water dan wordt de inhoud 0,6 liter groter. Dus 1 kg suiker oplossen geeft een volumevermeerdering van 0,6 dm3 dus bij 1 gram 0,6 cm3 .

Ik ga er van uit dat het oplossen van tannine en geur- en smaakstoffen dezelfde volumevermeerdering hebben als suiker dus voor 1 gram plus 0,6 cm3.

Bovengrens droog

gram

cm3

Alcohol 11 vol %

87

110-8%=101,2 i.v.m. contractie

Wijnsteenzuur

7

4,2

Suiker

10

6

Kalk enz.

1

0,6

Tannine

2

1,2

Geur- en smaakstoffen

3

1,8

Water

885.4

887 x 0,9982

(Dichtheid water bij 20°C is 0.9982 gram per cm3.)

Totaal

995.2

1000


 

De tabel geeft 993 en met mijn berekening kom ik afgerond op 995.2. Dat vind ik aardig in de buurt zitten met de aannames van kalk tannine en geur en smaakstoffen.

Nemen we nu een medium wijn van 13 vol% alcohol dan ziet het er als volgt uit.

Bovengrens medium

gram

cm3

Alcohol 13 vol %

103

130-8%=119,6

Wijnsteenzuur

7

4,2

Kalk enz.

1

0,6

Suiker

30

18

Tannine

2

1,2

Geur- en smaakstoffen

3

1,8

Water

853.3

854,6 x 0,9982

Totaal

999.3

1000

De tabel geeft 998,5 en met mijn berekening kom ik op ongeveer 999.3. Ook hier klopt het vrij aardig.

Dus we kunnen van de tabel uitgaan dat dat goed is.

   

Zoeken  

   

Verhuur gildekelder  

Met de Gildekelder aan de Kolenstraat in Zutphen beschikt Amateurwijnmakersgilde Arnolt van Gelre over een toepasselijk en sfeervol onderkomen. Omdat het slechts een beperkt aantal avonden per maand voor verenigingsactiviteiten wordt gebruikt is het ook mogelijk om de kelder te huren voor eenmalige of regelmatige activiteiten. Wie in Zutphen of omgeving belangstelling heeft voor gebruik van de Gildekelder of daar informatie over wil hebben kan contact opnemen met keldermeester Eva Reinds: evareinds@kpnmail.nl

   

Hier advereren?  

Informatie over een advertentie op deze positie gewenst? Mail naar info@wijngildearnoltvangelre.nl.

   
   
   
   
© Copyright 2018 Blankeboom Tekst Hummmelo. Website gemaakt met Joomla!