(door Anton Keetels, bron FAWBG)
Altijd is er bij onze vereniging (Het Waterslot, Tilburg) op de keuring een discussie over droog, medium of zoet. De onderstaande tabellen worden daarvoor gebruikt.
globale verhouding zoet, zuur, alcohol en tannine in de wijnklassen
kleur |
droog |
medium |
zoet |
|
zoet (suiker) |
0 - 10g/l |
10 - 30g/l |
> 30g/l |
|
(wijnsteen)zuur |
wit en rosé |
6 – 8 g/l |
6 – 9 g/l |
5 – 7 g/l |
(wijnsteen)zuur |
rood |
5 – 6 g/l |
5 – 7 g/l |
5 – 7 g/l |
alcoholgehalte |
9 – 14 vol.% |
9 – 14 vol.% |
> 13 vol.% |
|
tannine |
0,1 – 0,4 g/l |
0,4 – 2 g/l |
2 – 4 g/l |
Globaal kan voor de bepaling of een wijn droog, medium of zoet is, de onderstaande tabel worden gebruikt.
Bij een liter wijn met als aanwezige hoeveelheid zuur 6 g wijnsteenzuur, 2 g tannine en 3 g geur-, kleur-, en smaakstoffen dan geldt, gerelateerd aan het alcoholpercentage de volgende dichtheden als bovengrens voor de classificatie van de wijn als droog of medium.
alcoholgehalte vol.% bovengrens droog bovengrens medium |
8 droog 996,0 medium 1.003,5 zoet |
8,5 995,5 1.003,0 |
9,0 995,0 1.002,5 |
9,5 994,5 1.002,0 |
10,0 994,0 1.001,5 |
10,5 993,5 1.001,0 |
11,0 993,0 1.000,5 |
11,5 992,5 1.000,0 |
12,0 992,0 999,5 |
12,5 991,5 999,0 |
13,0 991,0 998,5 |
13,5 990,5 998,0 |
14,0 990,0 997,5 |
14,5 989,5 997,0 |
15,0 989,0 996,5 |
Om te kijken of de tabellen goed zijn ben ik maar eens gaan rekenen.
We nemen een droge witte wijn zoals aangegeven in de bovenste tabel van 11 vol% alcohol en per liter
Als we
Ik ga er van uit dat het oplossen van tannine en geur- en smaakstoffen dezelfde volumevermeerdering hebben als suiker dus voor
Bovengrens droog |
gram |
cm3 |
Alcohol 11 vol % |
87 |
110-8%=101,2 i.v.m. contractie |
Wijnsteenzuur |
7 |
4,2 |
Suiker |
10 |
6 |
Kalk enz. |
1 |
0,6 |
Tannine |
2 |
1,2 |
Geur- en smaakstoffen |
3 |
1,8 |
Water |
885.4 |
887 x 0,9982 (Dichtheid water bij |
Totaal |
995.2 |
1000 |
De tabel geeft 993 en met mijn berekening kom ik afgerond op 995.2. Dat vind ik aardig in de buurt zitten met de aannames van kalk tannine en geur en smaakstoffen.
Nemen we nu een medium wijn van 13 vol% alcohol dan ziet het er als volgt uit.
Bovengrens medium |
gram |
cm3 |
Alcohol 13 vol % |
103 |
130-8%=119,6 |
Wijnsteenzuur |
7 |
4,2 |
Kalk enz. |
1 |
0,6 |
Suiker |
30 |
18 |
Tannine |
2 |
1,2 |
Geur- en smaakstoffen |
3 |
1,8 |
Water |
853.3 |
854,6 x 0,9982 |
Totaal |
999.3 |
1000 |
De tabel geeft 998,5 en met mijn berekening kom ik op ongeveer 999.3. Ook hier klopt het vrij aardig.
Dus we kunnen van de tabel uitgaan dat dat goed is.