Ingrediënten

(voor 10 liter):
1 l vlierbloesem
250 ml druivenconcentraat (wit)
400 ml sap van sinaasappels
300 ml sap van citroenen
2000 g suiker
500 g rozijnen
20 g wijnsteenzuur
pecto-enzyme
10 g witte tannine
7 g gistvoeding
7 g gist Vinoferm doux of andere gist die een klein gehalte suikers niet vergist
sulfiet
1 à 2 g gerbinol
Let op: Pluk uitsluitend witte vlierbloesems en niet de crêmekleurige. Ruikt u aan de bloesem een typisch
luchtje, pluk dan van een andere struik.

Werkwijze

Pluk de bloemschermen en schud deze goed uit. Doe de schermen in een maatbeker van 1 liter en druk deze goed aan. 1 Liter is genoeg! Knip de bloemen van de steeltjes en neem geen of zo weinig mogelijk groen mee. Doe deze in een pulpvat. Hak de rozijnen fijn en doe ze in een pan (spoel de rozijnen voor het fijnmaken eerst goed schoon met warm water). Voeg de helft van de suiker samen met 5 liter kokend heet water toe. Roer alles tot de suiker geheel is opgelost. Voeg dit bij de bloemen zodra alles is afgekoeld. Voeg hierbij het druivenconcentraat, het uitgeperste sinaasappel- en citroensap, het wijnsteenzuur en 1 g sulfiet. Vul met water de hoeveelheid aan tot 10 liter. Voeg de pecto-enzyme toe en laat het afgedekte vat een nacht staan bij kamertemperatuur.

Voeg nu de gistvoeding toe.
Hydrateer de gist in 10 x zijn hoeveelheid lauw (max.32°C) water waarin 3 g suiker is opgelost, en voeg deze toe aan de most zodra duidelijk een schuimkraag is ontstaan.
Dek het pulpvat af.

Iedere dag meermalen goed doorroeren en 5 dagen laten gisten.

Pers de pulp licht uit en zeef de most in een gistingsfles met een waterslot. Voeg de rest van de suiker droog toe in 2 of 3 giften, telkens als de gisting trager verloopt.

Hevel over nadat de gisting praktisch is gestopt in een schone fles waarin 1 g sulfiet is gedaan (even goed door de eerste vloeistof schudden). Zet de fles koel weg. Wacht tot de wijn helder is en hevel weer over met toevoeging van 1 g sulfiet. Na ca. 6 maanden nogmaals overhevelen in een schone fles met toevoeging van 1 g sulfiet.
Los de gerbinol op in 10 x zijn hoeveelheid water en roer dit door de wijn.

Na maximaal 3 dagen overhevelen en bottelen.

Na het bottelen de wijn nog een aantal maanden laten rusten.