Ingrediënten/bereiding

(voor 10 liter mede)
Tijdens de gisting wordt de suiker uit de honing omgezet in alcohol en koolzuurgas. De verhouding tussen honing en water is erg belangrijk. Met minder honing maak je een droge mede met een wat lager alcoholpercentage. Gebruik je wat meer honing dan wordt de mede sterker, maar vaak ook zoeter omdat misschien niet alle suiker wordt omgezet. Dit is iets om mee te experimenteren. Bedenk wel dat het vrij gemakkelijk is om een droge wijn wat zoeter te maken, maar het is moeilijk om een te zoete wijn achteraf te corrigeren. 
Er zijn verschillende soorten honing te koop. Ik geef voor mede de voorkeur aan heldere bloemenhoning of zomerhoning. Voor het maken van 10 liter mede zouden we 2,5 kilo honing kunnen gebruiken. Als alle suiker wordt omgezet zal dit een droge wijn met een alcohol percentage van 10 vol.% opleveren. Met 3 kilo zou het circa 12 vol.% alcohol opleveren, en met 2 kilo honing wordt het een lichte droge mede met ongeveer 8 vol.% alcohol. 
Meng de honing met water en breng het aan de kook terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Gebruik zoveel water dat het totale volume nog net onder de 10 liter blijft. Laat het even koken en schep het schuim eraf. Giet de kokende vloeistof dan door een doek in het plastic vat. Voeg, na het afkoelen, 2 theelepels gistvoeding en 2 theelepels citroenzuur toe, en eventueel een halve kop sterke thee of een theelepel tannine. Laat de most afkoelen en voeg dan gist toe. Gebruik een goede reingist.
De eerste dagen zal er nu een vrij heftige gisting plaatsvinden, vaak met schuimontwikkeling. Zorg ervoor dat gedurende deze open gisting de wijn niet besmet raakt met schimmels of bacteriën, dus dek het vat goed af met een doek en/of deksel. Vergeet niet om iedere dag even te roeren. 
Als de gisting wat rustiger wordt kan de most worden overgegoten in een fles met een inhoud van 10 liter. Vul de fles aan met water maar laat een klein beetje ruimte over vanwege mogelijke schuimvorming. De fles wordt dan afgesloten met een waterslot. 
De tweede, gesloten, gisting is nu vooral zichtbaar door de bellen in het waterslot. Na enige weken zal de gist zijn uitgewerkt en begint de vloeistof vanzelf helder te worden.
Onder in de fles ligt nu een laag bezinksel. Hevel de wijn voorzichtig over in een ander vat zonder het bezinksel te verstoren. Gooi het bezinksel weg. Misschien moet dit enige weken later nogmaals herhaald worden. Als de wijn volledig helder en gestabiliseerd is kan er gebotteld worden. Zorg dat de flessen goed schoon en steriel zijn.
Een zelfontworpen etiket erop maakt het helemaal af. En dan liefst nog een paar maanden geduld om de mede te laten rijpen. Ondertussen kun je alvast weer aan een volgende portie beginnen. Experimenteer ook eens door vruchtensappen in de most te mengen. Of probeer eens een apart smaakje aan de mede te geven met bijvoorbeeld hop, thijm, kruidnagelen of vlierbloesem.