Op de laatste gildeavond is Frieder gevraagd om op papier te zetten hoe hij zijn rabarberwijn heeft gemaakt. Dat verzoek van Seino resulteerde in het recept zoals het hieronder staat.
Protocol
20 april
7 kg rabarber geoogst, gewassen, in stukken gesneden en in diepvrieszakken ingevroren.
1 mei: rabarber ontdooit, 2g pectoenzym toegevoegd en na enkele uren geperst.
Resultaat: 6 liter sap. Zuurgraad gemeten door titratie met blauwloog. Resultaat: 14 g/l. Sap weer ingevroren in lege plastic flessen.
Giststarter gemaakt met 1 l appelsap, 150 g suiker, 2g citroenzuur, 2 g gistvoeding, gist chablis, een 1,5 l petfles, watten.
3 mei
De petflessen met de ingevroren sap uit de vriezer gehaald en laten ontdooien. De eerste 200 ml ontdooide sap weggehaald en zuur gemeten. Deze fractie was zo waanzinnig zuur dat ik bijna al mijn blauwloog verbruikt heb zonder het end van de titratie te bereiken.
De rest verder laten ontdooien. Zuurgraad hier van was 7g/l !
4 mei
Sap in 15 l ballonfles gevuld, 1,85 kg suiker (opgelost in 1 l water) toegevoegd, giststarter erbij en na enkele uren was het al flink aan het gisten.
8 mei
1 l appelsap met ½ kg suiker toegevoegd.
10 mei
Gisting wordt nu rustiger. Heb nu alles overgeheveld in een 10 l ballon en deze tot boven gevuld. Rest (ca 100 ml) uitgedronken: heerlijk!
31 mei
Overgeheveld en 1 g sulfiet toegevoegd.
Frieder Tuczek