VlierbloesemUit: De Volkskrant | Tallina van den Hoed 13/05/14

Wildplukken is populair. Het is duurzaam, bijzonder, goedkoop en leuk. Toch hebben de meeste volwassenen wat gêne als ze in het park het pad verlaten om een meegebrachte emmer te vullen met wat er zoal groeit en bloeit. Had ik ook. Met kinderen kun je nog net doen of je aan het opvoeden bent, maar kinderloos heb je dat excuus niet. Niks van aantrekken: doe leuke regenlaarzen aan, download een wildpluk-app en duik de struiken in!

 

Recept
Ingrediënten voor ongeveer 8 liter:

Vlierbloesem, vol stuifmeel (park of bos)
2 biologische citroenen
1 grote biologische sinaasappel
150 ml natuurazijn
300 g honing
300 g suiker

Wacht op een droge, liefst wat zonnige dag. Neem een schoongemaakte emmer van 10 liter mee naar het park. Pluk daar een halve emmer vlierbloesemschermen. Die herkent u aan het plaatje dat u nú googelt: grote bloemschermen met kleine witte bloemetjes en een honingzoete geur.

Schudt eventuele beestjes eraf: niet wassen, want dan verlies je stuifmeel en natuurlijke gist en die hebben we nou juist nodig. Verwijder dikke steeltjes.

Doe de schil van de citroen (alleen het geel) en van de sinaasappel (alleen het oranje) bij de bloesems. Snijd de citroenen vervolgens in plakjes, pers de sinaasappel en voeg sap en schijfjes bij de bloesems. Los honing, suiker en azijn op in wat warm water en giet ook dat bij de bloesems. Vul de emmer aan met koud water tot deze voor ongeveer 80 procent is gevuld.

Dek de emmer af met een theedoek, zet hem op een tochtvrije plaats en roer het brouwsel een week lang elke dag een paar keer om. Na een dag of vier begint u belletjes te zien: de gist eet de suiker en maakt er alcohol en koolzuur van.

Na een week kiepert u de inhoud door een vergiet in een schone emmer. Filter het daarna met een schone, geurloze theedoek en giet het drankje in superschone frisdrankflessen of beugelflessen.

Draai ze goed dicht en leg ze minstens een week koel weg: als het goed is, hebt u nu voorzichtige belletjes in een friszoet, licht alcoholisch drankje. Hoe langer u de flessen laat liggen, hoe meer de vlierbloesemchampagne bruist en hoe hoger het alcoholpercentage - maximaal 5 procent - zal zijn. Het is een half jaar houdbaar: daarna heeft de gist alle suiker opgegeten en is de vlierchampagne zuur. Maar dan is het vast al op.

Als mensen dan toch een beetje geitenwollensokken-ecolololo naar u kijken, fluister dan samenzweerderig wat u ermee gaat doen: heus niet alleen koekjes of siroop, o nee, dit is grotemensenwerk. Alcohol! Homebrew! Uw reputatie krijgt een boost, want wat is er nu cooler dan alcohol maken van spul-uit-het-park? Juist. Volgend jaar plukt de hele buurt.