Ingrediënten

4 kg rode kool (plm. 4 liter kooknat) 
6 kg appels (kroet)
1/2 kg rozijnen (sultana's)
4 st. kruidnagelen (in de fles laten meegisten)
2 g. tannine
10 g. gistvoedingszout
10 g. pecto-enzym
10 g. citroenzuur en 
wijnsteenzuur tot 5,8 g wijnsteenzuur per liter is bereikt.
suiker tot 10% alcohol en giststarter met appelsap.

Werkwijze

Rode kool fijn snijden en 10 min. laten koken. 
Appels wassen in koud water, dan in een sulfietbad spoelen en fijn stampen. Giet het kooknat er over en voeg de giststarter toe.
Na 3 dagen pulpgisting uitpersen en de most in een gistingsfles verder laten gisten.
N.B. Tijdens het gistingsproces ontwijken er vluchtige zwavel verbindingen (dimethylsulfoxide) en deze veroorzaken een onaangename geur, die echter vanzelf verdwijnt.


Uit: Het Vakblad, een uitgave van J. van Schaik, december 1986.