Winterwortelwijn of -sherry

Ingrediënten voor 5 liter:

2        kg winterwortelen

250    gr krenten of rozijnen

500    gr rijpe gepelde bananen

1        st perssinaasappel

1        kg bruine suiker

2        tl pecto-enzym

1        tl gistvoeding

7        gr gist: doux of sherry

15      gr wijnsteenzuur

0,5     gr sulfiet

Gebruik het werkblad wijn maken om de gang van zaken bij te houden!

Maak op de achterzijde van het formulier aantekeningen over de dagelijkse/wekelijkse ontwikkelingen, met vermelding van datum en gemeten waarden of indrukken.

Bereidingswijze:

  1. Rozijnen of krenten goed wassen en kneuzen en in gistingsvat doen.
  1. Sinaasappel dun schillen (geen wit) en uitpersen. Schillen en sap in gistingsvat doen.
  1. Wortel goed schoonmaken (niet raspen) en in kleine stukjes snijden (plakjes van 0,5 cm).
  1. Gesneden wortel in 3,5 liter water 20 min koken.
  1. Wortelkookvocht zeven en ook in het gistingsvat gieten.
  1. Kook de gepelde bananen 20 min in 1 liter water.
  1. Bananenvocht zeven en ook in het gistingsvat gieten.
  1. Als de temperatuur van de most in het gistingvat 20 tot 25 graden Celcius is, de pecto en het sulfiet toevoegen.
  1. Na 24 uur het SG en zuurgehalte van de most meten en aan de hand van het werkblad wijn maken bepalen hoeveel bruine suiker en eventueel wijnsteenzuur moet worden toegevoegd.

10. Voeg nu de gist, gistvoeding en de berekende hoeveelheid bruine suiker en zuur toe (los de suiker op in een halve liter kokend water, daarna het water laten afkoelen ).

11. Laat nu de most in het gistingsvat gisten (ongeveer 4 à 5 dagen). Wel iedere dag omroeren of schudden.

12. Als de koolzuurvorming gering wordt, controleer dan het SG. Als die < 1000 is de pulp zeven. Druk de massa in de zeef licht uit en giet de most in een fles met waterslot.

13. Vul de hoeveelheid most aan tot 5 liter met appelsap.

14. Hevel de wijn over na 2 weken en daarna na een maand, gebruik hiervoor steeds een schone fles waarin een oplossing van 0,5 gr sulfiet in 2 cl water is toegevoegd.