Amateurwijnmakersgilde Arnolt van Gelre
  • Home
  • Verenigingsnieuws
  • Leer zelf wijn maken
  • Recepten
  • Foto

Bestuur

Bestuur

Voorzitter
Mw. F J.H.Steketee
Het Eiland 11, 7231 NV Warnsveld. 06-19641114
inesteketee@hotmail.com

Secretaris
D. Kranendonk
Van Essenstraat 52, 7203DM Zutphen. 06-38382906
dirkkranendonk1@gmail.com

 

Web
G. Menting | Blankeboom Tekst
Broekstraat 39, 6999 DJ Hummelo. 06-54764595
gerard@blankeboom.nl

Contributie
De contributie bedraagt € 50 per jaar. 

Lid worden?
Wie lid wil worden krijgt alle nodige hulp in de vorm van informatie over het wijnmaken, en bij het verkrijgen van de benodigde materialen.

Lokatie
Kolenstraat 27 b in Zutphen. Gildeavond in principe iedere eerste vrijdag van de maand, 20 uur. Zie voor de laatste info de agenda.

Internet

www.wijngildearnoltvangelre.nl

Verhuur gildekelder

Met de Gildekelder aan de Kolenstraat in Zutphen beschikt Amateurwijn-makersgilde Arnolt van Gelre over een toepasselijk en sfeervol onderkomen. Omdat het slechts een beperkt aantal avonden per maand voor verenigings-activiteiten wordt gebruikt is het ook mogelijk om de kelder te huren voor eenmalige of regelmatige activiteiten. Wie in Zutphen of omgeving belangstelling heeft voor gebruik van de Gildekelder of daar informatie over wil hebben kan contact opnemen met de secretaris D. Kranendonk.

Proeven aan de Moezel

WijnproevenMet een flinke delegatie is het Amateurwijnmakergilde Arnold van Gelre onlangs afgereisd naar Merl (Zell) in Duitsland om eens uit te testen hoe het momenteel staat met de vaardigheden van de Duitse wijnmakers. 

Het plaatsje aan de Moezel is bekend omdat daar de wijn van het merk Schwarze Katze, jarenlang zo'n beetje de meest verkochte Duitse wijn in Nederland, vandaan komt.

Een verslag van het wijnreisje is hier te lezen. Foto´s staan in dit fotoalbum.

Gegevens
Gepubliceerd: 25 oktober 2011

Lees meer …

Geslaagd weekeinde aan de Moezel

Wijnproeven bij de biowijnboerHallo vrienden en vriendinnen van het wijngilde Arnolt van Gelre.

In het weekeinde van 21 t/m 23 oktober 2010 zijn we met 18 personen naar de Moezel geweest. Voor ons was het een reis van 345 kilometer en een rit van 5 uur inclusief stops voor het koffiedrinken en een hapje.

Tegen een uur of 4 kwamen we aan in Zell aan de Moesel bij Gasthaus Pinocchio. We waren één van de eersten.

Toch duurde het niet lang of ze kwamen één voor één binnendruppelen op twee stellen na die het Bekende Kwartiertje in acht namen maar toch nog net op tijd waren voor het diner. 

Na het inkwartieren hebben we eerst wat gedronken en hebben elkaar bij gekletst  betreffende de reis en de gekregen kamer.

Het diner zag er geweldig uit en zo smaakte het ook.

Hierna hadden we een kleine wijnproeverij van 5 wijnen bij Weingut Steffens.  We kregen o.a. droge wijnen, halfdroge wijnen, liebliche wijnen en een droge rode wijn te proeven. Een leuke proeverij al had ik het idee dat de gastvrouw meer de aandacht vestigde op het bedrijf zelf dan ons “leken” iets meer te vertellen over de wijnen die we voorgeschoteld kregen. Toch waren de wijnen  van goede kwaliteit zodat er ook goed werd ingekocht.

Na nog een afzakkertje in ons Gasthaus zijn we naar bed gegaan.

Zaterdagmorgen om 09.00 uur was het ontbijt wat er ook weer geweldig uitzag en smaakte.

Om 11.00 uur werden we verwacht in Senheim bij het Weinmuseum Schlagkamp-Desoye waar we onder een uitermate kundige gids met veel humor een rondleiding kregen. We kregen veel nieuwe kennis te verstouwen en keken onze ogen uit in het museum want wat je hier te zien kreeg, prachtig. Diegenen  niet zijn mee geweest moeten hier echt eens naar toe. Ook hier werd weer driftig ingekocht.

De lunch hebben we gebruikt in Schinkenkeller Senheim, waar we een keuze uit vele huisgemaakte lokale specialiteiten konden maken. Deze kelder is een echte aanrader als je veel en prima wilt eten voor een zeer schappelijke prijs.

Om 15.00 uur werden we verwacht bij Weingut Hugo Schorn te Burg, een ecologische wijnboer, waar we eerst twee wijnen kregen die dit jaar waren opgezet. Deze waren nog lang niet helder maar smaakten toch al heel erg goed. Daarna werden er 10 wijnen van droog, brut, feinherb, halbtrocken en edelsüss aangeboden. Ook werden er twee weinbrandachtige drankjes van 40 % geserveerd. We werden  intussen door de gastvrouw getrakteerd op brood, stukjes kaas, druiven en vegetarische gehaktballetjes. Ook werd peterselie ( de garnering ) door een vrouwelijk lid gretig gegeten, waardoor haar stemming naar een zeer hoog niveau werd gebracht. ( het moet goed zijn voor het vrouwelijk lichaam ) Ook hier werd ook behoorlijk wat ingekocht terwijl deze wijnen toch een stuk duurder waren. Jullie zult wel begrijpen dat deze proeverij zeer in de smaak viel en tot 18.15 duurde.

Om 19.00 uur werden we weer verrast door een voortreffelijk diner. Het werd een lacherig geheel omdat er van te voren door een paar enthousiasten gretig werd geborreld ( whisky )op een slaapkamer.  Henk Weststrate werd nog aangenaam verrast door Adri Hoogstrate die namens alle deelnemers hem voor de prima organisatie een likeur en weinbrand aanbood.  Na het diner werd er ook een karaoke gehouden waar een paar van ons toch nog de moed op konden brengen met een stel van de aanwezige motorclub om hier aan mee te doen.

Zondagmorgen weer om 09.00 uur een zeer goed ontbijt en daarna was het aan een ieder om te bepalen wat hij of zij gingen doen. Naar huis of nog wat dorpjes of een stad aan de Moezel bekijken.

Al met al een zeer geslaagd weekeind, wat zeker voor herhaling vatbaar is.

Adri  Hoogstrate

Kijk hier de foto's.

 

Gegevens
Geschreven door: Gerard Menting
Gepubliceerd: 25 oktober 2011

Twee emmers kweepeer in de aanbieding

Van kweepeer kun je prima wijn maken. Nog nooit gedaan en wil je het eens proberen? Dan is nu de kans! Ellen van Herwaarden heefdt twee emmers vol in de aanbieding. Ze komt er zelf niet aan toe om er een fijne wijn van de maken. 

Wie belangstelling heeft moet even contact met haar opnemen: 0575- 518397. Wie het eerst komt....

Gegevens
Gepubliceerd: 29 september 2011

Fruitmolen beschikbaar


Voor verwerken van grotere hoeveelheden fruit, bijvoorbeeld voor het maken van wijn, is het gebruik van een fruitmolen handig om de vruchten te kneuzen. Sinds kort heb ik de beschikking over een molen (inhoud 10 liter) waarmee je handmatig fruitpulp kunt verkrijgen. Net iets handiger dat met een stampotstamper!

Gegevens
Gepubliceerd: 29 september 2011

Lees meer …

Nieuw voor leden: kleine voorraad wijnmakersbenodigheden



Van een aantal benodigheden voor het maken van wijn heeft het gilde een kleine voorraad beschikbaar. Wie dus wat gist, pectoenzymen, sulfiet of gistvoedingszout nodig heeft kan dat op de gildeavonden in de gildekelder tegen een geringe vergoeding aanschaffen.

Gaat het om wat grotere hoeveelheden dan is het zinvol eerst even contact op te nemen met keldermeester Rien Groot Wassink. 

 Eventueel kan het na telefonische afspraak ook bij Rien thuis worden opgehaald.

Gegevens
Gepubliceerd: 20 september 2011

Lees meer …

  1. Vlierbloesemoogst geslaagd
  2. Reisje naar de Moezel!
  3. Opleiding tot FAWBG wijnkeurmeester
  4. Hemelvaart Kampeer Weekend HKW 2011

Pagina 14 van 27

  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

Zoeken


Hier adverteren?

Informatie over een advertentie op deze positie gewenst? Mail naar info@wijngildearnoltvangelre.nl.

Louët
Knipatelier
Blankeboom Tekst

Menu

  • Home
  • Verenigingsnieuws
  • Leer zelf wijn maken
  • Publicaties over wijn
  • Kennis vergaren
  • Foto's
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Home