Bestuur  

Bestuur

Voorzitter
Mw. F J.H.Steketee
Het Eiland 11, 7231 NV Warnsveld. 06-19641114
inesteketee@hotmail.com

Secretaris
D. Kranendonk
Van Essenstraat 52, 7203DM Zutphen. 06-38382906
dirkkranendonk1@gmail.com

 

Web
G. Menting | Blankeboom Tekst
Broekstraat 39, 6999 DJ Hummelo. 06-54764595
gerard@blankeboom.nl

Contributie
De contributie bedraagt € 50 per jaar. 

Lid worden?
Wie lid wil worden krijgt alle nodige hulp in de vorm van informatie over het wijnmaken, en bij het verkrijgen van de benodigde materialen.

Lokatie
Kolenstraat 27 b in Zutphen. Gildeavond in principe iedere eerste vrijdag van de maand, 20 uur. Zie voor de laatste info de agenda.

Internet

www.wijngildearnoltvangelre.nl

   

De eerste (gecultiveerde) bremsoorten beginnen eind maart al met de bloei, de wilde (gele) brem zal snel volgen. Dat je die bloemen ook kunt gebruiken als hoofd-ingrediënt voor wijn was ik nog niet eerder tegengekomen.
Een recept daarvoor staat in het clubblad van 't Groene Waard, van het gelijknamige amateur wijn- en biermakersgilde in het Noord-Hollandse Heerhugowaard.

Een bijzonder lezenswaardig clubblad, dat maandelijks verschijnt. Ze bestaan sinds 1987 en het is het enige gilde dat in Noord-Holland nog over is.
Voor wie er zelf mee aan de slag wil: hieronder het recept voor bremwijn, zoals dat in 't Groene Waard is opgenomen.

Brembloemenwijn

Ingrediënten
• 2 ½ litermaat vol brembloemen
• 5 liter water
• 1,1 kilo rietsuiker
• 2 onbehandelde citroenen en 2 onbehandelde sinaasappels
• 1 kopje zwarte thee
• Wijngist
Gebruik voor de wijn alleen bloemen, die helemaal open zijn.
Neem een gistemmer, doe daar de bloemen en het sap van de citrusvruchten in. Het kopje koude zwarte thee kan je ook gelijk toevoegen. Kook het water, voeg de schillen van de sinaasappel en citroen toe, dan de suiker erbij en roer totdat de suiker helemaal is opgelost.

Giet het heet over de bloemen. Laat de vloeistof afkoelen tot het lauwwarm is en voeg dan de gist erbij. Wel weer goed roeren. Dek de gistemmer af en zet het op een lauwwarme plek, niet in de tocht en direct zonlicht. Roer wel een of twee keer per dag alles om en kijk gelijk of het goed fermenteert.

Zeef na vier hele dagen de vloeistof en giet het in een fermentatiefles met waterslot. Laat de wijn fermenteren totdat de gisting is gestopt. Filter de wijn, bottel het in flessen en zet deze koel in het donker weg. Het geeft meestal een vrij droge smaakvolle witte (licht goudgele) wijn.

   

Zoeken  

   

Verhuur gildekelder  

Met de Gildekelder aan de Kolenstraat in Zutphen beschikt Amateurwijn-makersgilde Arnolt van Gelre over een toepasselijk en sfeervol onderkomen. Omdat het slechts een beperkt aantal avonden per maand voor verenigings-activiteiten wordt gebruikt is het ook mogelijk om de kelder te huren voor eenmalige of regelmatige activiteiten. Wie in Zutphen of omgeving belangstelling heeft voor gebruik van de Gildekelder of daar informatie over wil hebben kan contact opnemen met de secretaris D. Kranendonk.

   

Hier adverteren?  

Informatie over een advertentie op deze positie gewenst? Mail naar info@wijngildearnoltvangelre.nl.

   
   
   
   
© Copyright 2018 Blankeboom Tekst Hummmelo. Website gemaakt met Joomla!