NacktarschOp tal van plekken in Kröv kom je 'm tegen: de afbeelding van een jochie dat een pak voor de blote billen krijgt. De Nacktarsch is het logo van de Kröver wijnboeren en de wijn in flessen met deze afbeelding op het etiket heeft, waarschijnlijk mede door die naam en het plaatje, wereldfaam verkregen.
Tijdens de wijnproeverijen die we in Kröv ondergingen kregen we al diverse varianten van de anekdote te horen.

In de meeste gevallen komt het er op neer dat een paar deugnieten de volwassenen willen nadoen en in de wijnkelder een proeverij houden. Als de uitbater ze betrapt en er een te pakken krijgt volgt een klassieke afstraffing...
De kans is niet zo heel groot dat dit de ware herkomst is van de naam, blijkt uit een artikel van Gudrun Hüls-Beth.De naam Kröver Nacktarsch is al lang in gebruik als aanduiding voor een wijnberg. Tot in de 17de eeuw is naam terug te vinden in archieven. Bekendheid buiten het dorp krijgt de naam na de eerste wereldoorlog, als de wijn wordt aangeboden aan handelaren in Düsseldorf, het begin van het grote succes.

Nektar

Taalonderzoekers gaan er van uit dat Nacktarsch afgeleid is van de godendrank Nektar, ook omdat de wijnbouw aan de Moezel teruggaat tot de Romeinse tijd.
De wijnboeren zelf komen met een veel minder romantische verklaring. Voordat de bestrijding van meeldauw en andere ziekten van de grond kwam stond de stenige berg er in de herfst vaak triest bij. Alle blad en trossen was door schimmelziektes al verdwenen. De wijnstokken stonden er naakt bij. Volgens het artikel van Gudrun gebeurde dat voor het laatst in de herfst van 1945.

Heuveltje

Een andere versie komt van Klooster Wolf, dat een rotsig, kaal heuveltje bezat. Toen alles in de omgeving al was beplant met wijnstokken moest ook dat heuveltje er aan geloven. Toen de eerste oogst daarvan werd binnengebracht riepen de paters enthousiast: 'Wer Hätte das vom diesen nackigen Arch gedacht, dass er so reichlichen und guten Wein liefern wurde!'

Nog eentje dan. Ook afkomstig van een klooster. Alle leser (plukkers) moeten in oogsttijd worden gevoed. In allerijl werd in het klooster een varken geslacht en het vlees werd met koud water snel afgekoeld. Er werd een vette soep met weekvlees van gemaakt die nog dezelfde ochtend werd geserveerd.

Darmproblemen

De gevolgen kwamen snel. De darmen begonnen zich te roeren en al snel waren de plukkers meer bezig met maag en darmproblemen op te lossen dan met plukken. Op een plukker na, die wilde doorwerken. Hij trok zijn broek uit, knoopte het hemd wat omhoog en liet onder het plukken vallen wat moest vallen. De kloosteroverste riep geërgerd: 'Also, über diesen Nacktarsch bin ich doch nicht Herr geworden!'

 

Lezersreactie

9 april 2019

 

Ik ben 3 weken geleden begonnen met het maken van mijn eerste wijn uit rode druivensap. Het is niet te vergelijken allemaal met wat ik lees op de site over wijn maken, waar ik uw naam tegenkwam.
Net las ik een artikel van u over Nacktarsch.
Dit doet me terugdenken aan mijn jeugd, toen wij thuis een etiket hadden met daarop het plaatje van een jongetje met blote billen en een gedicht erbij.
Ik vond het zo grappig en weet de tekst nog hopelijk helemaal.
Mijn Duits is verre van goed maar fonetisch zal het nog wel kloppen.

Es wolten mahl bei Mondenschein,
3 knaben heimlich trinken
Von der gute Moselwein
Und dann wieder verschwinten
Der Kupfer mirkte mit verdruss
Dass sowas ihm passieren muss
Und hat die 3en fur das klauwen
Sogleich den nackten arsch verhouwen.

Wilde het toch even met u delen, bedankt voor de tips en de recepten als zijn ze me op dit moment nog iets te uitgebreid en de hoeveelheden zijn vooral te groot.

Hartelijke groet,

Diana Zuidema