Bestuur  

Bestuur

Voorzitter
Mw. F J.H.Steketee
Het Eiland 11, 7231 NV Warnsveld. 06-19641114
inesteketee@hotmail.com

Secretaris
D. Kranendonk
Van Essenstraat 52, 7203DM Zutphen. 06-38382906
dirkkranendonk1@gmail.com

 

Web
G. Menting | Blankeboom Tekst
Broekstraat 39, 6999 DJ Hummelo. 06-54764595
gerard@blankeboom.nl

Contributie
De contributie bedraagt € 50 per jaar. 

Lid worden?
Wie lid wil worden krijgt alle nodige hulp in de vorm van informatie over het wijnmaken, en bij het verkrijgen van de benodigde materialen.

Lokatie
Kolenstraat 27 b in Zutphen. Gildeavond in principe iedere eerste vrijdag van de maand, 20 uur. Zie voor de laatste info de agenda.

Internet

www.wijngildearnoltvangelre.nl

   

Druivenpluk solaris BlankeboomHet is begin september van het memorabele wijnjaar 2018 en de oogst is binnen. Dat is snel. In de schuur staat ruim 100 liter most zijn best te doen zo snel mogelijk wijn te worden. Van een bevriende wijngaard uit de buurt kregen we net de eerste plukmail, die verstuurd wordt naar vrijwilligers die helpen bij de druivenpluk. Dat is vroeg, maar zelf was ik nog iets vroeger. Maandag 3 september kwamen de scharen uit het vet, is de kneuzer gepoetst en staan emmers en het roesvrijstalen wijnvat van 110 liter klaar om de opbrengst te verwerken.


De beslissing om nu al te plukken was snel gemaakt, toen bleek dat de wespenvraat niet meer in toom was te houden. De afgelopen weken nam het aantal wespen stukje bij beetje toe.

De solarisdruiven zaten al lekker vol suiker en daar kunnen wespen geen weerstand aan bieden. Met netten om de troszone lukte het even om ze nog een beetje op afstand te houden maar in de laatste week van augustus nam het aantal aangevreten bessen zienderogen toe.
Het voordeel deze zomer is dat er al snel veel suikers zijn gevormd. Uiteindelijk konden we net voor de oogst 94 graden Oechsele meten (een densiteit/soortelijk gewicht van 1094). Na de persing, toen alles bij elkaar in het vat zat is nogmaals gemeten en kwam er 97 graden Oechsele uit de bus. Daar was deze wijnboer heel tevreden mee.

Tussendoor nog even terugkomen op de oogstbrief van wijnboerderij Heekenbroek: daar staat net als hier ook solaris. Meestal de eerste druivensoort die geplukt gaat worden. Maar dat is dit jaar niet het geval. De pinotin gaat er voor een deel af, om rosé van te maken.

Van de kleine 50 wijnstokken van De Blankeboom is in totaal 150 kilo druiven af gekomen. Nooit eerder zoveel geoogst! Ter plekke zoveel mogelijk de aangevreten druiven eruit geknipt, alle beetjes helpen om met gezond oogstgoed de vinificatie in te gaan.
Kneuzen van de druiven is de volgende stap. Daarna wat opgelost sulfietpoeder toegevoegd, om spontane gisting te onderdrukken, en pectoenzym, om vloeibare en vaste bestanddelen van elkaar los te krijgen.

Na een nachtje staan kon de pers aan het werk. De eerste keer tot drie bar persen, daarna de schillen nog even los maken en een tweede persing er achteraan (tot bijna 2 bar. Meer persen wordt niet aangeraden omdat er dan teveel tannines etc. uit pitten en schillen meekomen. Resultaat: ruim 105 liter most.

Het paste maar net in de tank met zwemdeksel.
Volgende fase: klaren van de most. Daar gaat ook een nacht overheen, dus nu alvast een giststarter gemaakt, zodat straks direct na de klaring de gist aan de slag kan.

Klaren is in twee stappen gegaan. De eerste is het klaringsmiddel Klarkwik, dat gelantine en kiezelzuur bevat. Daarna volgt bentoniet, dat vooral eiwitten bindt. De geklaarde most wordt de volgende dag overgestoken en gaat terug in de schoongemaakte tank. Dan mag de gist er bij, met de onmisbare gisvoedingszouten.
De solaris deed het vorig jaar ook goed en kon veel langer blijven hangen. Dat had tot gevolg dat er zoveel suiker in zat dat een kleine 15 procent alcohol kon worden gevormd. Dat is te veel voor deze witte wijn. Je kunt de gist eerder stoppen door te koelen, maar als hobbyist heb je daar vaak de spullen niet voor. Een uitkomst leek mij de wijngist interdry (Vitis Vino Bentelo). Het is een gist die gebruikt kan worden voor wijnen met restsuiker. De gist gaat niet verder dan 13 procent. Benieuwd of dit ook zo gaat werken!
Later meer.

   

Zoeken  

   

Verhuur gildekelder  

Met de Gildekelder aan de Kolenstraat in Zutphen beschikt Amateurwijn-makersgilde Arnolt van Gelre over een toepasselijk en sfeervol onderkomen. Omdat het slechts een beperkt aantal avonden per maand voor verenigings-activiteiten wordt gebruikt is het ook mogelijk om de kelder te huren voor eenmalige of regelmatige activiteiten. Wie in Zutphen of omgeving belangstelling heeft voor gebruik van de Gildekelder of daar informatie over wil hebben kan contact opnemen met de secretaris D. Kranendonk.

   

Hier adverteren?  

Informatie over een advertentie op deze positie gewenst? Mail naar info@wijngildearnoltvangelre.nl.

   
   
   
   
© Copyright 2018 Blankeboom Tekst Hummmelo. Website gemaakt met Joomla!