Bestuur  

Bestuur

Voorzitter
Mw F J.H.Steketee
Het Eiland 11, 7231 NV Warnsveld. 0575-521248
inesteketee@hotmail.com

Secretaris
D. Kranendonk
Van Essenstraat 52, 7203DM Zutphen. 0575-526736
dirkkranendonk1@gmail.com

Penningmeester
E. de Bie
de Cloese 93, 7339 CM Ugchelen. 055-5425804
e.j.de.bie@kpnmail.nl

S. Dangremond
De Gaikhorst 179, 7231 NK Warnsveld. 0575-526574
s.dangremond@kpnmail.nl

Web
G. Menting | Blankeboom Tekst
Broekstraat 39, 6999 DJ Hummelo. 0314 381305
gerard@blankeboom.net

Cursusleider
Mw.F J.H.Steketee

Contributie
De contributie bedraagt € 50 per jaar. Overmaken op NL46INGB0005545167 t.n.v. Amateur wijnmakersgilde Arnolt van Gelre.

Lokatie
Kolenstraat 27 b in Zutphen. Gildeavond in principe iedere eerste vrijdag van de maand, 20 uur. Zie voor de laatste info de agenda.

Internet

www.wijngildearnoltvangelre.nl

   

Dit recept voor Gemberwijn is kandidaat om ingezet te worden voor een nieuwe projectwijn van AWG Arnolt van Gelre. Bijna teveel eer! Geen enkel probleem natuurlijk, ik maak hem zelf ook graag nog een keertje, deze keer wellicht met iets minder suiker zodat hij wat droger wordt.
Het recept is niet van mij maar heb ik uit het Kitzinger Weinbuch, zoals gezegd een boek waar ik veel van leer, veel beter dan Berry. Alleen het klaren met agar-agar heb ik zelf proefondervindelijk gevonden.

Komt-ie:

- Giststarter 0,7 liter appelsap uit een pak + 1 gr Spectra wijngist in een 1 literfles, afsluiten met een propje watten, af en toe schudden om de opdrijvende gist weer in de vloeistof te mengen
- 2 dagen later: 2,5 kg suiker opgelost in +/- 3 liter warm water
0,5 liter sinaasappelsap uit een pak
sap van 4 citroenen
5 gram gistvoedingszout
120 gr geschilde verse gember, in dunne plakjes gesneden

Dit alles in een 10 liter fles, met koud water aanvullen tot +/- 8 liter, vervolgens de giststarter erbij.
Dit gist in ongeveer 1 - 1,5 maand uit. Als de eerste enthousiaste gisting vermindert kan er met water aangevuld worden tot iets onder de hals.
Als hij uitgegist is: afhevelen over een strimmer; de plakjes gember blijven namelijk drijven/zweven, dus die moet je even tegenhouden.
Terug in de fles. Hij kan dan weer opnieuw iets gaan gisten.
Als hij uitgegist is wordt hij niet uit zichzelf helder. Hij kan geklaard worden met agar-agar: 1,5 gram poeder (bij de biologische winkel, bv de Coehoorn) oproeren in 100 ml koud water, en volgens de gebruiksaanwijzing oproeren en langzaam onder voortdurend roeren ( het zet makkelijk aan op de bodem, niet mee zitten als dat gebeurt) aan de kook brengen, even door laten koken, toevoegen aan de wijn en goed doormengen. Het resultaat is spectaculair: binnen 1 dag zakt een dikke wattendeken naar de bodem, en de bovenstaande wijn is briljant helder.

De 2,5 kg suiker levert een licht zoete dessertwijn op, maar dat is bij deze wijn ook wel lekker. Wie hem droger wil neemt wat minder suiker, maar hoe de smaak dan uitpakt weet ik niet.
Je kan er altijd later wat suiker aan toevoegen, er uit halen is een stuk lastiger...

Succes!

Dirk

   

Zoeken  

   

Verhuur gildekelder  

Met de Gildekelder aan de Kolenstraat in Zutphen beschikt Amateurwijnmakersgilde Arnolt van Gelre over een toepasselijk en sfeervol onderkomen. Omdat het slechts een beperkt aantal avonden per maand voor verenigingsactiviteiten wordt gebruikt is het ook mogelijk om de kelder te huren voor eenmalige of regelmatige activiteiten. Wie in Zutphen of omgeving belangstelling heeft voor gebruik van de Gildekelder of daar informatie over wil hebben kan contact opnemen met keldermeester Eva Reinds: evareinds@kpnmail.nl

   

Hier advereren?  

Informatie over een advertentie op deze positie gewenst? Mail naar info@wijngildearnoltvangelre.nl.

   
   
   
   
© Copyright 2018 Blankeboom Tekst Hummmelo. Website gemaakt met Joomla!