Bestuur  

Bestuur

Voorzitter
Mw. F J.H.Steketee
Het Eiland 11, 7231 NV Warnsveld. 06-19641114
inesteketee@hotmail.com

Secretaris
D. Kranendonk
Van Essenstraat 52, 7203DM Zutphen. 06-38382906
dirkkranendonk1@gmail.com

 

Web
G. Menting | Blankeboom Tekst
Broekstraat 39, 6999 DJ Hummelo. 06-54764595
gerard@blankeboom.nl

Contributie
De contributie bedraagt € 50 per jaar. 

Lid worden?
Wie lid wil worden krijgt alle nodige hulp in de vorm van informatie over het wijnmaken, en bij het verkrijgen van de benodigde materialen.

Lokatie
Kolenstraat 27 b in Zutphen. Gildeavond in principe iedere eerste vrijdag van de maand, 20 uur. Zie voor de laatste info de agenda.

Internet

www.wijngildearnoltvangelre.nl

   

Dit recept voor Gemberwijn is kandidaat om ingezet te worden voor een nieuwe projectwijn van AWG Arnolt van Gelre. Bijna teveel eer! Geen enkel probleem natuurlijk, ik maak hem zelf ook graag nog een keertje, deze keer wellicht met iets minder suiker zodat hij wat droger wordt.
Het recept is niet van mij maar heb ik uit het Kitzinger Weinbuch, zoals gezegd een boek waar ik veel van leer, veel beter dan Berry. Alleen het klaren met agar-agar heb ik zelf proefondervindelijk gevonden.

Komt-ie:

- Giststarter 0,7 liter appelsap uit een pak + 1 gr Spectra wijngist in een 1 literfles, afsluiten met een propje watten, af en toe schudden om de opdrijvende gist weer in de vloeistof te mengen
- 2 dagen later: 2,5 kg suiker opgelost in +/- 3 liter warm water
0,5 liter sinaasappelsap uit een pak
sap van 4 citroenen
5 gram gistvoedingszout
120 gr geschilde verse gember, in dunne plakjes gesneden

Dit alles in een 10 liter fles, met koud water aanvullen tot +/- 8 liter, vervolgens de giststarter erbij.
Dit gist in ongeveer 1 - 1,5 maand uit. Als de eerste enthousiaste gisting vermindert kan er met water aangevuld worden tot iets onder de hals.
Als hij uitgegist is: afhevelen over een strimmer; de plakjes gember blijven namelijk drijven/zweven, dus die moet je even tegenhouden.
Terug in de fles. Hij kan dan weer opnieuw iets gaan gisten.
Als hij uitgegist is wordt hij niet uit zichzelf helder. Hij kan geklaard worden met agar-agar: 1,5 gram poeder (bij de biologische winkel, bv de Coehoorn) oproeren in 100 ml koud water, en volgens de gebruiksaanwijzing oproeren en langzaam onder voortdurend roeren ( het zet makkelijk aan op de bodem, niet mee zitten als dat gebeurt) aan de kook brengen, even door laten koken, toevoegen aan de wijn en goed doormengen. Het resultaat is spectaculair: binnen 1 dag zakt een dikke wattendeken naar de bodem, en de bovenstaande wijn is briljant helder.

De 2,5 kg suiker levert een licht zoete dessertwijn op, maar dat is bij deze wijn ook wel lekker. Wie hem droger wil neemt wat minder suiker, maar hoe de smaak dan uitpakt weet ik niet.
Je kan er altijd later wat suiker aan toevoegen, er uit halen is een stuk lastiger...

Succes!

Dirk

   

Zoeken  

   

Verhuur gildekelder  

Met de Gildekelder aan de Kolenstraat in Zutphen beschikt Amateurwijn-makersgilde Arnolt van Gelre over een toepasselijk en sfeervol onderkomen. Omdat het slechts een beperkt aantal avonden per maand voor verenigings-activiteiten wordt gebruikt is het ook mogelijk om de kelder te huren voor eenmalige of regelmatige activiteiten. Wie in Zutphen of omgeving belangstelling heeft voor gebruik van de Gildekelder of daar informatie over wil hebben kan contact opnemen met de secretaris D. Kranendonk.

   

Hier adverteren?  

Informatie over een advertentie op deze positie gewenst? Mail naar info@wijngildearnoltvangelre.nl.

   
   
   
   
© Copyright 2018 Blankeboom Tekst Hummmelo. Website gemaakt met Joomla!