Bestuur  

Bestuur

Voorzitter
Mw. F J.H.Steketee
Het Eiland 11, 7231 NV Warnsveld. 06-19641114
inesteketee@hotmail.com

Secretaris
D. Kranendonk
Van Essenstraat 52, 7203DM Zutphen. 06-38382906
dirkkranendonk1@gmail.com

 

Web
G. Menting | Blankeboom Tekst
Broekstraat 39, 6999 DJ Hummelo. 06-54764595
gerard@blankeboom.nl

Contributie
De contributie bedraagt € 50 per jaar. 

Lid worden?
Wie lid wil worden krijgt alle nodige hulp in de vorm van informatie over het wijnmaken, en bij het verkrijgen van de benodigde materialen.

Lokatie
Kolenstraat 27 b in Zutphen. Gildeavond in principe iedere eerste vrijdag van de maand, 20 uur. Zie voor de laatste info de agenda.

Internet

www.wijngildearnoltvangelre.nl

   

Glas rode wijnUit: De Volkskrant | Margreet Vermeulen 14/05/14

Het antioxidant resveratrol, dat onder meer in chocola zit en in rode wijn, draagt niets bij aan een langer leven. Het antioxidant resveratrol zit ook in chocola, maar draagt (helaas) niets bij aan een langer leven.
Er is geen enkele aanwijzing dat de mens gezonder wordt of langer leeft door rode wijn, chocola of druiven te nuttigen.

Het antioxidant resveratrol in deze voedingsmiddelen geeft geen bescherming tegen hart- en vaatziekten of kanker, zoals vaak wordt gedacht. Dit blijkt uit omvangrijk onderzoek van de Johns Hopkinsuniversiteit dat deze week wordt gepubliceerd in het Amerikaanse medisch vakblad JAMA.

De JAMA-studie is het eerste epidemiologisch onderzoek naar het effect van resveratrol. Bijna achthonderd Italiaanse 65-plussers werden negen jaar gevolgd. Met urine-onderzoek werd vastgesteld welke deelnemers veel of weinig van het stofje binnenkregen. Het bleek geen enkel effect te hebben op de overlijdenskans of op het ontwikkelen van bepaalde ziekten.

De Franse paradox
Resveratrol werd in 1992 door onderzoekers aangeprezen als het geheime ingrediënt van 'de Franse paradox'. De gezondheidsrisico's van het Franse dieet, met veel verzadigde vetten, zouden gecompenseerd worden door de consumptie van rode wijn. Critici wijzen er al geruime tijd op dat er zo weinig resveratrol in rode wijn zit dat het geen cruciale rol kan spelen. Ook zouden de positieve effecten van dit antioxidant op de levensduur van lagere organismen (gistcellen, bodem-aaltjes) te makkelijk worden vertaald naar mensen.

Volgens Sander Kersten, hoogleraar moleculaire voeding aan de Universiteit Wageningen, is de JAMA-studie belangrijk vanwege de omvang. 'Zo'n observationele studie is nooit een sluitend bewijs. Het is meestal het startpunt voor andersoortige studies.' In dit geval zijn die andersoortige studies al gedaan, bijvoorbeeld door het resveratrol in (hoge concentraties) in pillen te stoppen en op mensen te testen.

Puinhoop
Kersten: 'Er is inmiddels heel veel onderzoek, maar het is een beetje een puinhoop. Er komt geen consistent beeld bovendrijven. De ene onderzoeker vindt een positief effect op kanker. De ander op diabetes. De meeste onderzoekers vinden géén effect, maar die krijgen in de media weinig aandacht.'

Volgens Kersten willen mensen graag geloven dat rode wijn goed voor ze is. 'Dat rodewijndrinkers relatief gezond zijn, heeft heel andere oorzaken. Het gaat veelal om hoogopgeleide, welgestelde burgers. Die leven sowieso langer en gezonder.'

In de Verenigde Staten worden jaarlijks voor 30 miljoen dollar aan voedingssupplementen met resveratrol verkocht (bijna 22 miljoen euro).

   

Zoeken  

   

Verhuur gildekelder  

Met de Gildekelder aan de Kolenstraat in Zutphen beschikt Amateurwijn-makersgilde Arnolt van Gelre over een toepasselijk en sfeervol onderkomen. Omdat het slechts een beperkt aantal avonden per maand voor verenigings-activiteiten wordt gebruikt is het ook mogelijk om de kelder te huren voor eenmalige of regelmatige activiteiten. Wie in Zutphen of omgeving belangstelling heeft voor gebruik van de Gildekelder of daar informatie over wil hebben kan contact opnemen met de secretaris D. Kranendonk.

   

Hier adverteren?  

Informatie over een advertentie op deze positie gewenst? Mail naar info@wijngildearnoltvangelre.nl.

   
   
   
   
© Copyright 2018 Blankeboom Tekst Hummmelo. Website gemaakt met Joomla!