
Op de laatste gildeavond spraken we af weer een projectwijn op te zetten. We besloten deze keer een
winterwortelwijn of -sherry te maken volgens het recept van Adrie Werner, waarmee zij in 1985 op de landelijke federatiekeuring de eerste prijs won in de categorie Sherry.
Hier staat het recept,
hier het werkblad. Enkele aantekeningen daarbij:
- Binnen ons gilde wordt weleens gediscussieerd over de eerste gisting: moet die plaatsvinden in een open of gesloten vat? In dit recept is de keuze aan de maker.
- Bij de bereiding van sherry speelt oxidatie een belangrijke rol.
Adrie laat weten: "Het wortelsherryrecept kan ook gebruikt worden voor een wortelwijn. Alleen dient dan een wijngist gebruikt te worden en een waterslot met water. Voor het wortelsherryrecept wordt ook een waterslot gebruikt, maar dan zonder water en met een propje watten erin om oxidatie te bevorderen. Ikzelf ga het wortelsherryrecept uitvoeren."
- Als dat niet vraagt om competitie...
- Over het (door ons ook veelbesproken onderwerp) sulfiet in het recept: 0,5 gram is een halve theelepel of een halve tablet.
- De komende gildeavonden gaan we de voortgang van deze wijn volgen.
- Op een nader te bepalen bijeenkomst wordt de wijn gekeurd.
- Het recept, dat al de keuzevrijheid biedt tussen wijn en sherry, is in principe bindend. Mocht je ervoor kiezen af te wijken van de receptuur, dan verzoek ik je vriendelijk dit te documenteren. Zorg dat je later kunt navertellen wat je hebt gedaan, zodat ook de andere gildeleden hiervan kunnen profiteren. De grondgedachte bij de wijnprojecten is immers de uitwisseling van ervaringen en de verwachting dat wij van elkaar leren.
Bij een aantal leden bestaat de behoefte in een groepje te werken. Die mogelijkheid bieden we. Op dinsdagavond 19 maart is om 19.45 uur de kelder open voor wie daar, onder leiding van Rien, het suiker- en zuurgehalte wil meten.
Thuis moeten dan al wel de in het recept genoemde stappen 1 tot en met 8 zijn uitgevoerd. Als je op zondag, uiterlijk maandag, de basis klaarmaakt, kan er op dinsdag goed gemeten worden. Breng daartoe een halve liter gezeefde most mee; vaste bestanddelen bemoeilijken de meting.
Waarschijnlijk is het wel bekend, maar ik wijs er toch nog even op dat chemicaliën en andere benodigdheden voor het wijnmaken bij Rien kunnen worden besteld. Voor deze wijn moet dat wel snel gebeuren: geef uiterlijk woensdagmorgen aan hem door wat je nodig hebt via tel. 0575 - 572581 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Veel succes gewenst!
Met vriendelijke groet,
Ine Steketee
voorzitter Arnolt van Gelre