Hallo beste vrienden van het wijngilde,

Henk en RuudIn het weekeind van 26 t/m 28 oktober ’12 waren we met 20 personen in het Ahrtal om weer verschillende proeverijen te kunnen bijwonen. Na een reis van 222 km (vanuit Gelselaar waren we bijna de laatsten die in het Gasthaus am Tunnel in Altenahr aankwamen. Het was een stil ontvangst door uitbaatster Angela omdat iedereen de stad in was gegaan. Helaas voor deze mensen regende het behoorlijk.

Na het inchecken moesten we nog een ¾ uur wachten voordat iedereen uit het stadje voor de eerste proeverij aanwezig was bij Winzergenossenschaft Altenahr. ( dit is de oudste Genossenschaft ter wereld – 1868  ) 2 minuten lopen vanaf het Gasthaus.

Hier gingen we na een openingswoord van Ine aan de slag. We kregen een inleiding van de heer Otto Riesenfeld. Hij vertelde dat deze Genossenschaft ook de rode wijn maakt voor een wijngaard uit Kerkrade. Ook is de Ahr het noordelijkste gebied in Duitsland waar rode wijn gemaakt wordt.

De wijnen die hier gemaakt worden zijn in de meeste  gevallen duurder dan aan de Moezel. De reden hiervan is dat er hier veel meer steile hellingen zijn en dus veel meer handarbeid verricht moet worden en een maximaal aantal kilos per hectare geoogst mogen worden i.v.m. de beoogde kwaliteit.

Er is nu nog 560 hectare met 37 soorten druiven. Dit zal minder worden omdat het een leisteen gebied is. De hellingen brokkelen n.l. af, ze proberen tegenwoordig  wel om deze hellingen te verankeren om dit te voorkomen.

Kregen veel uitleg over het proces van het wijn maken. Rosé, en witte wijn wordt eerder gelagerd dan rode wijn. Er wordt ongeveer 1.2 miljoen liter totaal geproduceerd. Ook ijswijn wordt gemaakt als de temperaturen tenminste mee willen werken. De temperatuur in de druif moet minimaal min 7 graden Celsius zijn want dan is het vocht in de druif bevroren en kan er wijn van gemaakt worden.

We kregen hier 6 wijnen te proeven.
Een witte Spätlese, deze druif wordt 2 weken later geoogst dan de andere druiven;
Een rosé, die meer de witte kant opgaat omdat de schil van de druif tijdens het proces maar 3 á 4 uur gebruikt wordt. Om rode wijn te krijgen blijft de schil 3 weken in het proces.
2 droge rode wijnen, een halfdroge rode en een milde rode wijn.
Er werden regelmatig vragen gesteld door de aanwezige leden en de antwoorden werden soms op een zeer geestige manier beantwoord.

Ik kreeg nog een boekje over het hoe en wat van de wijn in de Ahr. Een leerzaam boekje wat ik laat rond circuleren en schenk aan de Gilde. Helaas is het Duits dus niet alles zal begrepen kunnen worden. Maar toch! De wijnen smaakten goed en het was dus een zeer geslaagde proeverij te noemen.

We hadden na de proeverij nog even tijd voor een drankje in het Gasthaus of op de kamer voordat we aan het zeer uitgebreide goed verzorgde warme buffet gingen. Na het buffet kon een ieder zijn eigen weg gaan, helaas werd er in het café van het Gasthaus gerookt, zodat wij helaas moesten afhaken.

Na een goede nachtrust kregen we een zeer uitgebreid ontbijt voorgeschoteld. Het was afgelopen nacht toch behoorlijk koud geweest en we zagen al een auto voorbij rijden met sneeuw op het dak.

Om 10.30 hadden we al weer een proeverij op de agenda staan dus het was haasten ook omdat de accu van de auto van Gerard leeg was. ( gelukkig had Kees startkabels bij zich ). Al carpoolend gingen we naar Weingut Mönchbergerhof in Mayschoss. Na een beetje zoeken vanwege een navigatie probleem bij Ine kwamen we daar iets te laat aan.

Hier werden we een beetje laks onthaald en kregen omdat er nog een gezelschap was de koffie met kersen–, appeltaart (  met gezoete slagroom )buiten op het terras geserveerd. Gelukkig kwam de zon er al aardig bij, anders was het wel erg koud geweest.

Hierna kregen we een rondleiding door de wijngaard ( in totaal 4,5 hectare groot ) en een proeverij van 3 wijnen. Een droge Spätburgunder Blanc de Noir, deze druif lieten ze 2 weken liggen voordat deze verwerkt werd. Hierna nog 2 rode wijnen.

Helaas vond een ieder deze wijnen niet erg goed smaken.

Henk Westrate die deze reis weer perfect had georganiseerd moest een paar dagen voordat we vertrokken door een misverstand met een uitbater van een restaurant, nog op zoek naar een vervangend  restaurant waar we de lunch of diner ( naar eigen keuze ) konden nuttigen. Het werd restaurant St. Nepomuk in Rech. We waren mooi op tijd en werden goed verzorgd. Kregen ook nog spontaan een rondleiding in de wijnkelder door de uitbater.

We dachten dat we mooi op tijd waren voor de volgende proeverij in een oud klooster waar de heer Richter zijn wijn maakt en de proeverij houdt. We werden naar het woonhuis van de heer Richter geleid en moesten daarna lopend naar het klooster. We waren 3/ 4 uur te laat wat de pret niet mocht drukken. De heer Richter is een ecologische wijnboer en hier hadden we volgens de planning een proeverij van acht  wijnen. Hij heeft niet een al te grote wijngaard ( in totaal 2 hectare waarvan ook nog een gedeelte in Altenahr )

Het klooster werd vroeger bewoond door 100 nonnen die hun eigen wijn maakten. Nu zijn het er nog dertig en hebben geen tijd om wijn te maken. Heer Richter heeft nu een gedeelte van het klooster gepacht.

We kregen naast een goede uitleg 1 witte, 1 rosé en 6 rode wijnen te proeven. Op verzoek van Adri en Trijnie kregen we ook nog een rode barrique wijn te proeven. Omdat hier aardig werd ingeslagen bracht de heer Richter de dozen wijn naar de P waar we de auto´s hadden geparkeerd. Ook deze proeverij was zeer geslaagd te noemen.

Om 19.00 kregen we weer een buffet voorgeschoteld waar we U tegen konden zeggen. De vereniging kreeg ook nog een geldelijke gift van de aanwezige leden omdat het eten bij St.Nepomuk goedkoper uitviel dan was beraamd. Henk Westrate werd vanwege het organiseren van dit mooie weekeinde door een korte speech namens iedereen in het zonnetje gezet ( twee flessen barrique )

Om half tien was er in het dorp nog een mooi vuurwerk, aangezien we naast een tunnel waren gestationeerd kwamen de knallen nog harder over dan normaal.

Zondagmorgen na het ontbijt ging een ieder weer naar huis.

Henk bedankt, we hebben weer met z´n allen genoten.

Bekijk hier de foto´s van Adri (en een paar van Gerard) in het Picasa-album. Ook nog foto's toevoegen? Laat het even weten!

Wijnreis Ahrtal