header avg

Arnolt's Nieuwsbrief,··jaargang 15, nummer 3 maart 2011

 

Woordje van de voorzitter

Geschreven door Administrator ··
woensdag, 02 maart 2011

Wijnvrienden,

De ledenvergadering, die wij altijd in maart houden, hebben we om organisatorische redenen moeten verplaatsen naar vrijdag 8 (acht!) april. Na afloop houden we ons wederom bezig met het appelwijnproject én we trainen ons reukvermogen.

Voor nu nodig ik jullie graag uit voor de gildeavond op vrijdag 4 maart. We houden een proeverij van alle soorten zelfgemaakte wijn, dus rood, rosé en wit, van droog tot zoet – alles mag. Lever je fles zonder uiterlijke kenmerken aan het begin van de avond zo onopvallend mogelijk in bij Seino of mij. Natuurlijk nemen we ook de tijd om de appelwijn te bespreken.

Lees meer...

 

Federatiekeuring wijn op 9 april 2011
Geschreven door Administrator ··
woensdag, 02 maart 2011

lofo FAWBGOp de laatste algemene ledenvergadering heeft het bestuur van de aanwezige gilden de opdracht gekregen om de mogelijkheid te onderzoeken om de FAWBG keuring samen met het Wijngaardeniersgilde te organiseren.·Een werkgroep van de FAWBG en het Wijngaardeniersgilde heeft zich hierover gebogen en heeft van de beide besturen het groene licht gekregen om mee te doen met de door de Wijngaardeniers geplande wijnkeuring.

De keuring wordt gehouden op 9 april in Wijchen. De korte termijn waarop e.e.a. gerealiseerd moest worden noodzaakte tot het kijken naar wat organiseerbaar is en wat niet. Inmiddels is vastgesteld dat een keuring van bieren en likeuren op deze dag een brug te ver is.Hier moeten wij bekijken of dit op een later tijdstip te organiseren is.

Lees meer...

 

Reisje naar de Moezel!
Geschreven door Administrator ··
woensdag, 02 maart 2011

Muurschildering LieserWe willen graag op herhaling! Dat is in ieder geval het voornemen van een aantal leden, dat enkele jaren geleden een lang weekend naar de Moezel is geweest. Het was een zeer geslaagd reisje en sommigen hebben nog steeds contact met de familie Junges, de wijnboer bij wie we toen te gast zijn geweest.

Dat willen we dit jaar opnieuw doen. Niet per se naar hetzelfde dorp, wel naar dezelfde streek. En wel in de tweede helft van oktober. Het streven is een uitstapje met twee overnachtingen, Graag willen we weten of daar in principe belangstelling voor is. Het vergt het een en ander aan voorbereidingen , daarom willen we graag voor 1 april een indicatie hebben hoeveel leden er serieus belangstelling voor hebben.·

Aanmelden kan middels een email aan Ine: ·Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees meer...

 

Prehistorische wijnmakerij gevonden in Armenië
Geschreven door Administrator ··
woensdag, 02 maart 2011

(Bron: Novem/AP; 11-01-2011)

Oude wijnmakerijIn de bergen van Armenië is een prehistorische wijnmakerij ontdekt. De wijnmakerij is zo'n zesduizend jaar oud en is daarmee de oudste die tot dusverre ooit gevonden is. Dat heeft de National Geographic Society dinsdag bekendgemaakt.·

Een internationaal team onderzoekers ontdekte in een grot een wijnvat om druiven te persen, gistingspotten en een drinkbeker. Hoewel er oudere bewijzen van het drinken van wijn bestaan,·is er niet eerder zo'n oud voorbeeld van wijnproductie gevonden, aldus Gregory Areshian van de Universiteit van Californië in Los Angeles.·De vondst wordt beschreven in het Journal of Archeological Science. Dergelijke grootschalige wijnproductie impliceert dat de druif in Eurazië al lang was gedomesticeerd.

Lees meer...

 

Droog, medium en zoet
Geschreven door Administrator ··
woensdag, 02 maart 2011

(door Anton Keetels, bron FAWBG)

Altijd is er bij onze vereniging (Het Waterslot, Tilburg) op de keuring een discussie over droog, medium of zoet.·De onderstaande tabellen worden daarvoor gebruikt.

Lees meer...

 

Gistingsvaten te koop
Geschreven door Administrator ··
dinsdag, 01 februari 2011
GistingsflessenMogelijk kunnen we enkele leden een plezier doen met het bericht dat we ontvingen van twee amateur-wijnmakers, die onlangs besloten te stoppen met hun hobby. Het gevolg daarvan is dat ze het een en ander aan spullen hebben, die ze kwijt willen.

Het gaat om vier gistingsvaten, die voor een redelijke prijs te koop zijn. Een vat van 60 liter (voor € 40) en drie vaten van 30 liter (€ 20 per stuk). Wie belangstelling heeft kan even contact opnemen met gerard (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Er is inmiddels belangstelling voor een van de kleinere vaten, wie nog op tijd wil toeslaan moet even een mailtje sturen.

Lees meer...